Strikking er et populært håndverk

Knitting is a popular craft 1024x680 - Strikking er et populært håndverk

Strikking er veldig populært i Norge, både blant unge og gamle, kvinner og menn. Teknikken er utbredt over hele verden, men ulike land har likevel ulike mønstertradisjoner. Noen norske mønstre har blitt kjente og populære over hele verden, for eksempel Mariusmønsteret og Selburoser.

Strikking er et gammelt håndverk

Strikking er et populaerthandverk 1 - Strikking er et populært håndverk

Ingen vet når eller hvor strikking oppsto, men i Thüringen ble det funnet strikkepinner i en kvinnegrav fra rundt år 300. I starten var strikking viktig for å skaffe klær til familien. Bønder hadde sauer og spant sitt eget garn som ble til strikkeplagg. Dyktige kvinner kunne til og med selge strikkeprodukter og dermed få egen inntekt. I tidligere tider lærte strikkere mønstrene utenat, men det oppsto også et felles sett med forkortelser, som er i bruk også i dag. Med disse forkortelsene er det mulig å skrive ned avanserte mønstre på en enkel måte.

Langsom mote

Strikking er et populaerthandverk 2 - Strikking er et populært håndverk

I dag har uttrykk som slow fashion, eller langsom mote, bidratt til at strikking er mer populært enn på lenge. Det er miljøvennlig å lage egne plagg, og det er mange som setter pris på muligheten til å lage helt unike klær. Strikkebøker er blant de aller mest populære bøkene i Norge, og det utgis utallige bøker og mønster hvert år. Mange ting kan strikkes, både små og store plagg, tepper, puter, leker, gardiner og duker. Strikking er kanskje det mest populære tradisjonshåndverket i Norge, og de typisk norske mønstrene holder koken, til tross for all de nye mønstrene som kommer.

Salg av strikkeplagg

Strikking er et populaerthandverk 3 - Strikking er et populært håndverk

Det er dessuten et stort marked for salg av strikkeprodukter. Ettersom strikking er tidkrevende og garnkostnadene kan være store, er det mest praktisk å satse på små plagg dersom du skal strikke for salg. En håndstrikket genser vil fort bli veldig kostbar og dermed vanskeligere å selge. Skal du strikke gensere, er det i hvert fall lurt å gjøre det på bestilling. Votter, sokker, luer, skjerf og pannebånd er blant de mest populære tingene å strikke for salg, sammen med leker, sitteunderlag, brikker og andre småting. Men det er også mange turister som leter etter håndstrikkede gensere. De går gjerne til bruktbutikker, fordi de vil ha noe unikt. Så det kan være et marked for å selge større plagg til turister hvis prisen ikke er avskrekkende.