Bunadogbunadskopier 1024x680 - Bunad og bunadskopier

Dagens bunader stammer egentlig fra draktene som ble brukt av bondebefolkningen på 1700-tallet. Noen av draktene er gamle, andre er nye. I dag har bunad blitt nærmest et statussymbol, først og fremst fordi mange av draktene er kostbare. Dermed er det ikke alle som har råd til en bunad, og det gjør bunaden ekstra stas for dem som faktisk har penger til å kjøpe en. Prisen på bunad er en av årsakene til at det har dukket opp mange billige kopier. Noen mener at disse kopiene vanner ut bunadstradisjonen og at billigdraktene er en trussel mot de norske bunadsprodusentene.

Bunad handler om opprinnelse

Folkedrakter finnes over hele verden, derfor er det mange som mener at bunad ikke er noe unikt eller typisk norsk. Men en av de tingene som er typisk norsk er at ulike regioner har ulike bunader. Dermed forteller bunaden noe om hvor du eller slekten din kommer fra. En annen ting som er ganske unikt for Norge er den utstrakte bruken av nasjonaldrakten. I mange land brukes folkedrakter veldig sjelden, og kanskje bare til middelaldermarkeder eller forestillinger. I Norge har bunaden derimot blitt en festdrakt. Norske bunader er dessuten populære også blant yngre personer, noe som ikke alltid er tilfelle for folkedrakter i andre land.

Den lokale tilhørigheten gjør at mange i samme region gjerne velger samme bunad. Det har også vært regler og forventninger knyttet til valg av bunad. Man kan ikke bare velge den drakten man liker best, for drakten skal si noe om opprinnelsen til brukeren. Det er en annen årsak til at det har oppstått fantasibunader og billigkopier, for det er mange som ikke har den samme historiske tilhørigheten til Norge, men som gjerne vil ha en bunadslignende drakt.

Bunader støtter lokal produksjon

Billigdraktene er fine og kan brukes av alle. De er også rimeligere, ettersom de er masseproduserte og laget i rimeligere materialer. Men en ekte bunad skal være forseggjort og unik. Før var det vanlig at bunaden ble laget av eieren eller av slektninger av eieren. Da fikk bunaden en personlig historie. I dag velger mange å få bunaden ferdig sydd, og dette støtter lokale håndverkere og bevarer bunadstradisjonen.