Rosemaling finnes i ulike former i flere land, men alle land har sine unike mønstre som skaper nasjonale særpreg. I starten var rosemaling mest til å forskjønne hjemmet, og både møbler, vegger og bruksgjenstander kunne bli dekorert. Teknikken var mer utbredt i enkelte deler av landet, men det finnes rosemaling over store deler av Norge. Mange mønster er ganske lokale, men mangfoldet er stort. Felles for rosemaling er at det ofte er blomster som framstilles, men det brukes også rankemotiv. Det er fortsatt mange som driver med rosemaling og håndverket er også populært blant norsk-amerikanere. Flere moderne kunstnere har latt seg inspirere av de tradisjonelle mønstrene, slik at rosemaling også lever videre i malerier. Dessuten finnes det strikkeplagg som har hentet motiver fra rosemaling, og flere norske bunader har også broderier som er inspirert av rosemaling.

Rosemalte suvenirer

Ikke minst er rosemalte gjenstander svært populære suvenirer. Dessverre er mange av de ”rosemalte” gjenstandene som selges bare billige kopier, og ofte er selve motivet bare et pålimt klistremerke. Ekte rosemalte gjenstander er kostbare, så hvis de skal være av interesse for turister, må det være små gjenstander som er lette å ta med i bagasjen, og som har en grei pris. Mange turister er villig til å betale ekstra for håndverk, spesielt dersom de kan kjøpe det direkte fra kunstneren eller i lokale butikker på populære turiststeder.

Rosemalingenshistorie

Dekorasjon med plantemotiver finnes over hele verden, både innen treskjæring, maleri og steinkunst. Den norske rosemalingen har lange røtter, men slo ikke igjennom for fullt før rundt 1740. Det finnes eldre dekorasjoner enn dette, men det var på denne tiden håndverket ble vanlig blant vanlige folk. Allerede på 1600-tallet var det vanlig med vakker dekor i kirkebygninger, gjerne rankemotiv sammen med bibelske motiver. Men rosemalingen har et mer verdslig preg og ble brukt til å forskjønne hjemmet. Eksempler på gjenstander som ble dekorert med rosemaling er skjeer, tiner, ølboller, kister, skap, skrin, boller og fat. Men både små og store møbler, tak, vegger og prekestoler kan være dekorert med rosemaling. Det har blitt gitt ut mange bøker om rosemaling, og det arrangeres kurs for nybegynnere. Mange holder tradisjonen i hevd.